Esidiabetes – Tämä terveyttä uhkaava tekijä yleistyy huolestuttavasti

Esidiabetes, jota kutsutaan myös heikentyneeksi glukoosinsietokyvyksi (IGT), on verensokerin hallinnan häiriöihin liittyvä tila. Esidiabeteksesta kärsivällä verensokeriarvot ovat normaalia korkeammalla, mutta eivät vielä yllä tyypin 2 diabeteksen tasolle. Esidiabetes on kuin hälytyskello, joka varoittaa kehoa lähestyvästä vaarasta – tyypin 2 diabeteksesta.

Valitettavasti tämä hiljainen uhka on yleistymässä huolestuttavasti ympäri maailmaa. Diabetes Care -lehden (2023) mukaan vuonna 2021 yli 460 miljoonaa ihmistä kärsi heikentyneestä glukoosinsietokyvystä, ja heidän arvionsa perusteella tämä määrä tulee nousemaan miltei 640 miljoonaan vuoteen 2045 mennessä. Suomessa korkeasta verensokerista kärsii kenties jopa
miljoona ihmistä.

Esidiabeteksen yleistyminen liittyy huonoon suuntaan kehittyneisiin elämäntapoihin, kuten epäterveelliseen ruokavalioon ja vähäiseen liikuntaan. Nykypäivänä monet ihmiset viettävät suuren osan päivästään istuen, syövät runsaasti sokeria ja kyllästettyjä rasvoja sisältäviä ruokia, sekä panostavat yhä vähemmän omaan hyvinvointiin ja terveellisten elämäntapojen omaksumiseen. Ajan saatossa verensokeri alkaa nousta ja vyötärön ympärysmitta kasvaa, mikä voi lopulta johtaa metabolisiin häiriöihin kuten insuliiniresistenssiin ja glukoosin säätelemisen vaikeuksiin.

Miten tunnistaa Esidiabetes?

Esidiabeteksen tunnistaminen on tärkeää, sillä se voi edeltää tyypin 2 diabetesta. Kun paastoglukoosi yltää 6,1–6,9 millimooliin litrassa (mmol/l), puhutaan usein jo esidiabeteksesta. Onkin vain ajan kysymys, milloin varsinainen diabetes puhkeaa.

Ennen kuin tilanne etenee vakavammaksi, on korkea aika aloittaa varhainen hoito ja tehdä tarvittavat muutokset omiin toimintamalleihin. Terveellisten elämäntapojen omaksuminen ja ylläpitäminen ovat ensiarvoisen tärkeitä, jotta voidaan ehkäistä diabeteksen kehittymistä ja siitä mahdollisesti aiheutuvia komplikaatioita. Kehon rasvamassan vähentäminen, stressin hallinta, liikunnan lisääminen ja terveellisen ruokavalion noudattaminen ovatkin tässä avainasemassa.

Geneettisen tiedon hyödyntäminen

Geenien roolia ei myöskään pidä unohtaa; Geneettiset tekijät voivat altistaa suuremmalle riskille sairastua esidiabetekseen ja myöhemmin tyypin 2 diabetekseen. On olemassa geenejä, jotka voivat vaikuttaa elimistön insuliiniherkkyyteen, insuliinin eritykseen haimassa sekä insuliinin vaikutukseen kudoksissa. Lisäksi joillakin geeneillä on todettu olevan yhteys glukoosin säätelyyn ja elimistön kykyyn käsitellä sitä, kuten glukoosin imeytymiseen, glukoosin tuotantoon ja kudosten vastaanottokykyyn glukoosin osalta. On myös geenejä, jotka osallistuvat rasvasolujen toimintaan sekä energian varastoitumiseen ja vapautumiseen elimistössä. Insuliinin toiminnan häiriöillä, glukoosin heikentyneellä aineenvaihdunnalla sekä rasvakudoksen liiallisella määrällä on merkittävä vaikutus riskiin sairastua aineenvaihduntasairauksiin.

Geneettisen tiedon hyödyntäminen riskinarvioinnissa voi auttaa tunnistamaan ne henkilöt, joilla on suurempi alttius esidiabeteksen ja diabeteksen syntymiseen. Näin terveydenhuollon ammattilaiset pystyvät tarjoamaan entistä yksilöllisempää neuvontaa ja seurantaa, ja parhaimmassa tapauksessa diabeteksen puhkeaminen voidaan välttää täysin. Muun muassa DNA Terveys -geenitesti sekä Rasva- ja sokeriaineenvaihdunta -lisäosa antavat yhdessä hyvän yleiskuvan diabetekselle altistavista geeneistä.

On tärkeää muistaa, että geneettinen alttius ei ole yhtä kuin kohtalo, ja terveelliset elämäntavat ovat edelleen ensisijainen keino ehkäistä esidiabeteksen kehittymistä ja ylläpitää hyvää terveyttä. Kannustammekin jokaista huolehtimaan terveydestään mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, käymään säännöllisesti terveystarkastuksissa, sekä tekemään tarvittavat muutokset elintapoihin pitkän ja terveen elämän takaamiseksi.

Mikäli sinua kiinnostaa, miten tuotteemme voivat auttaa sinua esidiabeteksen ehkäisyssä, tutustu terveystesteihimme tästä. Ota rohkeasti yhteyttä sähköpostitse info@nordicgenex.com tai soittamalla numeroon +358 40 0538833, jos jokin asia jäi askarruttamaan.

Lisätietoa kohonneesta verensokerista ja esidiabeteksesta löydät osoitteesta: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01134

Lähteet:
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01134
https://diabetesjournals.org/care/article/46/7/1388/148937/Global-Prevalence-of-Prediabetes
https://diabetesatlas.org/atlas/ninth-edition/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27979889/
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/salakavala-tila-uhkaa-jopa-miljoonan-suomalaisen-terveytta-asiantuntija-kertoo-missa-vaiheessa-pitaisi-havahtua/8820488

esidiabetes

Kysymyksiä ja vastauksia unesta