Geeneihin et voi vaikuttaa, mutta niiden toimintaan voit!

Valmistuttuani ravintoneuvojaksi Terveysopisto Saluksesta toukokuussa 2017 olen ollut yhä kiinnostuneempi ruokavalion merkityksestä terveyden ylläpitämisessä. On selvää, että syömällä terveellisesti ja itselle sopivalla tavalla terveyttä voidaan ylläpitää ja monia sairauksia ehkäistä. Seuraamalla tiettyä punaista lankaa esimerkiksi ravinnon suhteen voidaan jo saavuttaa paljon ilman testejäkin. Lisäämällä muun muassa kasviksia, marjoja, juureksia ja hedelmiä ruokavalioon, vähentämällä valmisruokien syöntiä, vähentämällä transrasvojen eli esimerkiksi leivonnaisten ja makeisten syöntiä ja lisäämällä hyviä rasvoja kuten pähkinöitä, siemeniä ja vaikkapa oliiviöljyä ollaan jo pitkällä. Jokainen tietää edellä mainitut asiat, niin paljon niistä on puhuttu ja kirjoitettu, mutta kuinkas on yksilöllisyyden laita? Aina nimittäin se, mikä sopii minulle, ei sovi sinulle.

Kun minulle tuli mahdollisuus testata Nordic Genex Oy:n DNA SPORT ELITE –geenitestiä, en epäröinyt hetkeäkään. Vihdoin minulla olisi mahdollisuus päästä käsiksi omiin, yksilöllisiin geeneihini ja etenkin se kiinnosti, kuinka voisin tukea niiden toimintaa itse. Kun on tietoinen omista yksilöllisistä riskitekijöistä, on niihin helpompi vaikuttaa elämäntavoillaan ja ravinto valinnoillaan. Toisaalta testi kertoo myös niistä potentiaaleista, joita juuri minulla on. Tästä esimerkkinä esimerkiksi se, sopiiko minun geeneilleni paremmin kestävyysurheilu vai painoharjoittelu. Tällöin on helpompi löytää ne harjoitusmuodot, jotka tukevat juuri minun potentiaaliani parhaiten ja toisaalta välttää tarpeettomia loukkaantumisia.

Ovatko geenitestit kalliita? Entä kuinka niitä tulkitaan? Kenen kannattaisi geenitesti otattaa? Miksi geenitestit jakavat niin rajusti mielipiteitä?

Nordic Genexin DNA SPORT ELITE –testi maksaa 285 Euroa ja se on kehitetty erityisesti kilpaurheilijoiden tarpeita silmällä pitäen. Testin osa-alueita ovat riskitekijät, suorituskyky –ja potentiaalit, aineenvaihdunnan ja elämäntapojen vaikutus suoritukseen sekä harjoittelumotivaatio. Kun edellä mainitut asiat on selvitetty geenitestin avulla, pystyy urheilija yksilöllisemmin eliminoimaan riskitekijöitään, keskittymään paremmin yksilölliseen potentiaaliinsa ja muodostamaan juuri hänelle sopivan ruokavalion.

Testi on helppo tehdä kotiin lähetettävän testipakkauksen ohjeiden mukaan ja limakalvolta otettava testi lähetetään postitse Nordic Genexille. Tulokset tulevat muutaman viikon kuluttua sähköpostiin ja ne tulkitaan asiantuntijan toimesta. Toisaalta tulkinta on niin selkeässä muodossa, että sitä on helppoa lukea myös itsenäisesti. Selkokielisessä raportissa on kerrottu paljon taustatietoa geeneistä sekä jäsennelty selkeästi tulokset ja se, mitä ne tarkoittavat käytännössä. Ohjeissa on myös kerrottu tarkasti, kuinka ruokavaliota tulisi muuttaa ja mitä painottaa.

Geenitesti sopii kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita omasta geeniperimästään. Monesti olen kuullut todettavan, ettei ”geenejä voida muuttaa” tai ”minulla on geeneissä taipumus lihavuuteen, alkoholismiin yms”. Selvää on, että olet saanut syntymässäsi tietynlaisen geeniperimän. Geenien toimintaa ei voida muuttaa. Mutta geenitestistä saatujen ”henkilökohtaisten käyttöohjeiden” avulla voidaan pysyä terveenä, kun huonot geenivariaatiot eivät aktivoidu. Samaan aikaan oikeilla valinnoilla vaikutetaan myös siihen, että hyvät/suojaavat geenivariaatiot pysyvät päällä. Täytyy vain selvittää mitkä ovat juuri sinun vahvuutesi / heikkoutesi, ja se selviää tekemällä tarpeisiisi sopiva geenitesti.

Geenitestit jakavat mielipiteitä muun muassa siksi, että tulokset pelottavat. Mitä jos sieltä paljastuu jotain, mitä ei halua tietää? Mitä jos elää sen jälkeen loppuelämänsä huolehtien ja murehtien ”huonoja” geenejä? Entä jos asian kääntäisikin toisin päin? ”Mitä jos geenitestin tulokset olisivatkin kannuste parempiin elämäntapoihin”? ”Entä jos testien tulosten perusteella voi alkaa vaikuttaa entistä kohdennetummin siihen, kuinka terve on tulevaisuudessa”? ”Tai entä jos testit olisivat se viimeinen niitti sille, että jotain on tehtävä”? Kaikki riippuu siitä, kuinka asioita katsoo.

Itse koen, että geenitestit ovat erittäin hyödyllisiä ja ehdottomasti tulevaisuuden juttu. Uskon, että ne ovat äärimmäisen hyödyllisiä esimerkiksi perinteisen ravintoneuvonnan ohessa. Mitä tarkemmin ihmisestä saadaan yksilöllistä tietoa, sitä paremmin hänelle voidaan luoda esimerkiksi tarkoituksenmukainen ruokavalio. Avaan seuraavassa blogissa tarkemmin oman testini tuloksia. Paljastuiko geenitestissäni jotain yllättävää ja arvaamatonta? Entä kuinka olin ennakoinut alitajuisesti geenieni mukaista treenausta tai ruokavaliota. Moni asia oli minulle selvää, mutta muutamia kiinnostavia havaintojakin tuli…

Anu Kiiveri,
Tietokirjailija ja Freelancetoimittaja

Ravintoneuvoja, PT, NLP Certified practitioner

Kohti kestävää elämäntapamuutosta