Johtuuko ylipaino geeneistä vai elämäntavoista?

Ylipaino ei johdu oikeastaan yksistään kummastakaan. Ylipaino on monien tekijöiden summa. 

Referoimme ja kommentoimme tässä blogissamme hormoni-aineenvaihdunnan erikoislääkäri Pertti Mustajoen kirjoitusta, jossa hän käsittelee aihetta otsikolla ”Ylipaino ja geenit”. Linkki koko artikkeliin on tämän kirjoituksen lopussa. Kannattaa lukea.

Geeneissä esiintyy paljon vaihtelua ja siksi siittiöiden hedelmöittämistä munasoluista kasva hyvin erilaisia ihmisiä. Erilaisuus näkyy usealla eri tavalla ulospäin kuten kasvojen piirteet, silmien, hiusten ja ihon väri. Lisäksi ruumiinrakenne ja ihmisen koko yleisesti tulee geeniperimästä. Vielä enemmän eroja on kehon sisällä näkymättömissä eli aineenvaihdunnan lukemattomien entsyymien toiminnassa, joista osa ei ilmene mitenkään, mutta usein geenien erilaisuus voi ilmetä taipumuksessa sairastua. Joillakin meistä voi olla suurempi alttius sairastua diabetekseen, syöpäsairauksiin, allergioihin jne.  Lisäksi erilaisten geenien vuoksi meillä on myös erilaiset mahdollisuudet ja lähtökohdat torjua ylipainoa.

Me Nordic Genexillä tutkimme ja keskitymme nimenomaan geeniperimään ja kerättyyn terveysdataan, jonka pohjalta voimme antaa asiakkaillemme yksilöllisiä ohjeistuksia elämäntapojen ja ravitsemuksen suhteen. Geeniperimän vaikutus on n. 30% terveyteemme ja jopa 60% tulee elämäntavoista, ympäristötekijöistä ja sosiaalisesta ympäristöstä. Ylipainoonkin voi vaikuttaa, mutta toimintasuunnitelmaa on hankala tehdä, jos lähtötilanne ei ole selvillä. Tämän takia terveydentilaan liittyvät mittaukset kuten geenitestit ja kliiniset laboratoriokokeet ovat ensiarvoisen tärkeitä. Ja laboratoriokokeilla voidaan seurata kätevästi terveydentilassa tapahtuvia muutoksia. Geenitesti taas tehdään elämässä vain yhden kerran.

Pertti Mustajoen artikkelin voit lukea kokonaisuudessaan osoitteessa https://www.perttimustajoki.fi/elaman-arpajaiset-ja-ylipaino/

Jos sinua kiinnostaa, miten voimme auttaa sinua, tutustu palveluihimme www.nordicgenex.com ja ota rohkeasti yhteyttä.

 

Ylipaino – mielen heikkoutta vai genetiikkaa?