Kohti kestävää elämäntapamuutosta

Kun ihminen haluaa muodostaa uusia elämäntapoja tai rikkoa nykyisiä, kestävien rutiinien luominen on avainasemassa. Rutiinit ovat automaattisia valintoja, jotka vaikuttavat niitä seuraaviin tietoisiin päätöksiin. Sen lisäksi, että rutiinit tukevat omien tavoitteiden saavuttamista, ne parantavat elämänlaatua sekä auttavat voimaan hyvin ajoittaisen kiireenkin keskellä.

Alle olemme listanneet asioita, jotka huomioimalla elämäntapamuutos ja uusien rutiinien luominen helpottuu:

1. Määrittele tavoitteesi

Kestävien rutiinien luominen alkaa selkeiden tavoitteiden asettamisesta; määrittele, mitä haluat saavuttaa ja miksi se on sinulle tärkeää. Usein syvempi merkitys muutokselle syntyy tiedostamisen ja ymmärryksen kautta. Voidaan vaikkapa huomata, että omassa jaksamisessa on hiljattain tapahtunut selkeää laskua, tai terveystestistä saadut tulokset konkretisoivat senhetkiset terveyshaasteet. Kun ihminen ymmärtää muutoksen tarpeellisuuden ja selkiyttää tavoitteet itselleen, aloittamisen kynnys madaltuu.

2. Aloita pienin askelin

Kestävä muutos vie aikaa ja vaatii omistautumista; erään tutkimuksen mukaan uuden tavan muodostuminen kestää keskimäärin 66 päivää, ja parhaimmillaan se voi ottaa jopa 254 päivää. Vaikka kestävien rutiinien luominen ei tapahdu hetkessä, hiljalleen ne kuitenkin juurtuvat luontevaksi osaksi arkea ja niistä tulee uusi normaali.

Jos kaipaa pitkäaikaista ja kestävää muutosta, tärkeintä olisikin pyrkiä kärsivällisyyteen, aloittaa pienin askelin ja lisätä vaikeustasoa ajan myötä. Yhden tavan tai rutiinin muuttaminen kerrallaan on luultavasti kestävin tapa; esimerkiksi, jos haluat aloittaa aamun liikunnalla, varaa aluksi 10 minuuttia kevyisiin kävelylenkkeihin ja lisää aikaa ja intensiteettiä vähitellen. Tavoitteiden tulisi olla realistisia, sillä saavutettavissa olevat tavoitteet auttavat ylläpitämään motivaatiota ja rutiinin muodostuminen saa sen tarvitsemaa toistoa.

3. Sitoudu, mutta harjoittele myös joustavuutta

Kestävä muutos vaatii johdonmukaisuutta; päätä tehdä asioita säännöllisesti ja pidä kiinni päätöksestäsi. Sitoutumalla rutiineihisi luot vahvan perustan, joka kestää myös vastoinkäymiset; elämässä tapahtuu väistämättä odottamattomia asioita, ja joskus rutiinit saattavat keskeytyä esimerkiksi sairastumisen tai kiireisen ajanjakson vuoksi. Siksi onkin tärkeää harjoitella myös joustavuutta ja löytää mahdollisuuksien mukaan uusia ratkaisuja. Näin omien rutiinien pariin on helpompi palata myöhemmin.

4. Iloitse onnistumisista ja päivitä tavoitteita tarvittaessa

Muista palkita itseäsi onnistumisista matkan varrella. Palkinnot voivat olla pieniä tai suuria, mutta niiden tulee olla sellaisia, jotka motivoivat sinua jatkamaan kestävien rutiinien ylläpitämistä. Palkitseminen auttaa luomaan positiivisen kierteen tehden rutiineista entistä mielekkäämpiä.

Tavoitteita on hyvä myös päivittää ajan saatossa. Jos esimerkiksi tavoite paremmasta kehonkoostumuksesta on saavutettu, uuden testauksen avulla terveydestä voi ilmetä jokin uusi huomionarvoinen asia, johon keskittyä seuraavaksi. Näin rutiinit pysyvät motivoivina ja tehokkaina vieden sinua koko ajan eteenpäin.

5. Muista yksilöllisyys

Jokaisen ihmisen tavoitteet ja siten myös rutiinit ovat yksilöllisiä. Kunkin ihmisen elimistö, sen toiminta ja terveydentila on ainutlaatuinen, ja siksi itsetuntemus ja oikeanlainen lähestymistapa on terveyttä ajatellen ensisijaisen tärkeää. Terveystestimme auttavat sinua löytämään ne rutiinit ja tavat, jotka sopivat parhaiten elämäntilanteeseesi tukien yksilöllisiä tarpeitasi ja tavoitteitasi.

Kaikkiin Nordic Genexin terveystesteihin pääset tutustumaan tästä. Terveyshuolista kärsivälle suosittelemme erityisesti BioAge -biologista ikätestiä, sillä se kertoo sinulle merkittävimmän ikääntymiseesi ja senhetkiseen terveydentilaasi haitallisesti vaikuttavan riskitekijän. Tulosten pohjalta testi antaa sinulle suosituksia muun muassa ravitsemukseen, elämäntapoihin ja lisäravinteisiin liittyen, jotta pystyt hidastamaan biologista ikääntymistä sekä mahdollisesti ehkäisemään myös sairauksien syntyä.

Mikäli sinua kiinnostaa, miten tuotteemme voivat auttaa sinua yksilöllisesti toteutetussa elämäntapamuutoksessa, ota rohkeasti yhteyttä sähköpostitse info@nordicgenex.com tai soittamalla numeroon +358 40 0538833.

Team Nordic Genex

Ylipaino – mielen heikkoutta vai genetiikkaa?