Vaihdevuosioireet ovat tyypillinen vaiva
Hormonaalinen tasapaino on hyvinvointimme kulmakivi. Erityisesti esivaihde- ja vaihdevuosien aikana monet naiset kohtaavat hormonaalisia muutoksia, ja vaihdevuosioireet vaikuttavat merkittävästi arjen jaksamiseen, mielialaan ja yleiseen elämänlaatuun. Vaihdevuodet tarkoittavat ajanjaksoa ennen menopaussia (kuukautisten loppumista) ja sen jälkeen, jolloin munasarjojen estrogeenituotanto vähitellen loppuu. Estrogeeni vaikuttaa kaikkialla elimistössä, mutta sen vaikutuksen loppuminen tuntuu erityisesti kohdussa, rintarauhasessa, luustossa ja keskushermostossa, joissa estrogeenireseptoreja on paljon.
Tällä hetkellä yleinen lähestymistapa vaihdevuosioireisiin ja hormonaalisiin ongelmiin on hormonikorvaushoidon ja muiden hormonaalisten lääkkeiden käyttö, sillä ne tarjoavat nopean avun oireisiin korvaamalla puuttuvia hormoneja synteettisillä tai luonnollisilla hormoneilla. Vaikka hormonipohjaiset lääkkeet voivat olla tehokas tapa lievittää kuumia aaltoja, unihäiriöitä ja mielialan vaihteluita, ne eivät välttämättä ratkaise oireiden juurisyitä.
Geenien ja hormonitoiminnan yhteys
Geenit säätelevät kehomme toimintaa monilla tasoilla, ja niiden vaikutus ulottuu myös hormonitoimintaan; hormonitoiminta alenee vääjäämättä, mutta geeneistä ja elämäntavoista riippuu millä nopeudella se tapahtuu ja miten keho reagoi siihen. Yksilölliset geneettiset eroavaisuudet voivat selittää, miksi toisilla vaihdevuosioireet ovat varsin voimakkaita ja toiset kokevat vain lieviä muutoksia. Geenit vaikuttavat esimerkiksi siihen, miten tehokkaasti keho tuottaa, säätelee ja metabolisoi hormoneja. Kahdella naisella voi olla saman verran estrogeenia elimistössään, mutta yhdellä on kuumia aaltoja, toisella ei.
Luonnolliset ratkaisut
Geenitiedon lisääntyminen on tuonut uusia mahdollisuuksia hormonaalisten epätasapainojen hoitoon luonnollisemmilla keinoilla. Geenejään ei voi muuttaa, mutta niitä voi sytyttää ja sammuttaa jokapäiväisillä elämäntapavalinnoilla. Ravinnon, liikunnan ja elämäntapojen yhdistäminen geenitietoon tarjoaa kokonaisvaltaisen lähestymistavan hormonitasapainon ylläpitoon. Olipa kyse sitten esivaihdevuosien ensioireista tai vaihdevuosien moninaisista haasteista, geenitieto tarjoaa mahdollisuuden kohdistaa toimenpiteet juuri sinne, missä niistä on eniten hyötyä. Tällainen strategia voi tarjota pysyvämpiä ratkaisuja ja parempaa hyvinvointia kuin pelkästään hormonaalisten lääkkeiden käyttö.
DNA Terveys -geenitestiin tilattavissa oleva Vaihdevuodet ja hormonitasapaino -lisäosamme on suunniteltu esivaihde- ja vaihdevuosi-ikäisille sekä hormonaalisista epätasapainotiloista ja niiden oireista kamppaileville naisille. Lisäosa sisältää geenikohtia, jotka on tutkimuksissa yhdistetty esivaihde- ja vaihdevuosiin, näihin liittyviin haasteisiin sekä hormonaaliseen tasapainoon.
Kun terveyttä ja hormonaalista tasapainoa tarkastellaan kokonaisvaltaisesti yksilön geneettinen profiili huomioiden, vaihdevuosioireita ja hormonaalisia epätasapainotiloja voidaan hoitaa personoiduilla elämäntavoilla. Samalla voidaan ennaltaehkäistä mahdollisia hormonaalisista epätasapainotiloista johtuvia sairauksia.
Testituloksista saatujen tietojen avulla pystyt tukemaan omaa hormonitasapainoa sekä lieventämään vaihdevuosiin yhdistettyjä oireita geeniperimään pohjautuvalla yksilöllisellä ruokavaliolla, lisäravinteiden käytöllä ja elämäntavoilla.
Lisäosa sisältää seuraavat osa-alueet:
- Progesteroni
- PMS ja PMDD
- Kortisoli ja stressi
- Kuumat aallot
- Hormonimetaboliitit ja -häiritsijät
Päätökset vaihdevuosioireiden hoidosta on tehtävä omista lähtökohdista ja elämäntilanteesta käsin. Elämäntapahoidolla on joka tapauksessa erityinen etu: se parantaa aina elämänlaatua ja vahvistaa ihmistä kokonaisvaltaisesti fyysisesti ja psyykkisesti kaikkia sairauksia vastaan.