Telomeerit ja niiden vaikutus pitkäikäisyyteen

Mitä ovat telomeerit?

Ihmisen DNA sijaitsee solujen ytimissä, missä se on niputettu kromosomeiksi kutsuttujen rakenteiden sisään. Jokaisen kromosomin päissä on DNA-jaksoja, joita kutsutaan telomeereiksi. Ne eivät koodaa mitään, vaan niiden tehtävänä on suojella DNA:ta vaurioilta. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun solusi jakautuvat, DNA kahdentuu eli replikoituu ja telomeerisi lyhenevät.

Telomeraasi on entsyymi, joka pidentää telomeerejä suojaavan DNA:n sekvenssejä kromosomien päissä. Aikuisten kudoksissa ei ole tarpeeksi telomeraasia, joten vähitellen elinkaaremme aikana telomeerimme lyhenevät ja yhä useammat solut vanhenevat. Teoriassa voitaisiin ajatella, että mitä aktiivisempi telomeraasi (ja mitä pidemmät telomeerisi ovat), sitä parempi. Tieteellistä yksimielisyyttä telomeraasiaktiivisuuden ihanteellisesta alueesta tai telomeerin ihanteellisesta pituudesta ei kuitenkaan ole.

Pitkillä telomeereillä näyttää olevan positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia tutkimuksesta ja viitekehyksestä riippuen. Joissakin tutkimuksissa liiallinen telomeraasin aktiivisuus on liitetty syöpäsairauksiin kun taas lyhyet telomeerit on yhdistetty rappeuttaviin sairauksiin ja ihmisten ennenaikaiseen ikääntymiseen. Tutkijat ovat yrittäneet selvittää, voivatko telomeraasin aktivointi ja telomeerien pidentäminen estää tai hidastaa ihmisten ikääntymistä.

Telomeerien pituuden ylläpitoon osallistuvalla TERT-geenillä on useita tutkittuja SNP:jä (geenikohtia). Useimmilla ihmisillä on todennäköisesti sekoitus eri TERTT-geenin variantteja. Tutkimusten mukaan osa niistä lisää ja osa vähentää suhteellista telomeeripituutta, joten on tärkeää tarkastella useampia TERT-geenin kohtia. Nordic Genexin Pitkäikäisyys- lisäosassa tutkitaan kolmea eri TERT SNP:ä (geenikohtaa).

Hapetusstressi

Jotkut asiantuntijat uskovat, että myös hapetusstressi voi lyhentää telomeerien pituutta. Hapetusstressillä tarkoitetaan DNA:n ja muiden biomolekyylien vaurioitumista reaktiivisten happiradikaalien toimesta. Reaktiivisia happilajeja synnyttävät sekä kehosi luonnolliset soluprosessit että tulehdus. Hapetusstressiä aiheuttavat ovat myös eri ympäristötekijät kuten ilman saasteet, tupakointi tai liiallinen alkoholin käyttö. Ajan myötä hapetusstressin aiheuttamat vauriot DNA:lle ja muille biomolekyyleille voivat myötävaikuttaa ikääntymiseen liittyviin terveysongelmiin.

7 askelta telomeeriesi tueksi

Telomeerit ovat kuin avain pitkään ja terveelliseen elämään – avain, jonka voimme itse omistaa ja käyttää. Telomeerien luonnollista lyhenemistä ei voida täysin estää. Kuitenkin terveelliset elämäntavat voivat hidastaa niiden lyhenemistä ja ylläpitää solujen terveyttä. Tässä on joitakin ohjeita ja elintapoja, joilla voidaan vaikuttaa positiivisesti telomeereihin:

1. Terveyttä edistävä ruokavalio

Valitse monipuolinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä, täysjyväviljoja, pähkinöitä, siemeniä ja terveellisiä rasvoja, kuten oliiviöljyä. Antioksidantit ja tulehduksia vähentävät yhdisteet näissä ruoissa voivat suojata telomeerejä ja hidastaa niiden lyhenemistä.

2. Liikunta

Säännöllinen liikunta, kuten aerobinen harjoittelu, voimaharjoittelu ja liikkuvuusharjoitukset, voivat auttaa ylläpitämään telomeerien pituutta. Liikunta edistää terveyttä monin tavoin, ja se voi myös vähentää hapetusstressiä, joka voi vaikuttaa negatiivisesti telomeereihin.

3. Stressinhallinta

Stressin vaikutus telomeereihin voi olla merkittävä. Käytä stressinhallintamenetelmiä kuten meditaatiota, joogaa, hengitysharjoituksia ja rentoutumista vähentääksesi kroonista stressiä ja sen haitallisia vaikutuksia telomeereihin.

4. Riittävä uni

Laadukas ja riittävä uni on tärkeää telomeerien terveydelle. Pyri nukkumaan suositellut 7-9 tuntia yössä ja pidä kiinni säännöllisestä unirytmistä.

5. Vältä tupakointia ja alkoholia

Tupakointi ja liiallinen alkoholin käyttö voivat vaurioittaa soluja ja lyhentää telomeerejä. Jos haluat edistää telomeerien terveyttä, on suositeltavaa välttää tupakointia ja rajoittaa alkoholin käyttöä.

6. Painonhallinta

Painon pitäminen terveellisellä tasolla voi tukea telomeerien terveyttä. Ylipaino voi aiheuttaa tulehdusta ja solustressiä, joka voi vaikuttaa negatiivisesti telomeereihin.

7. Vältä ympäristömyrkkyjä

Pyri välttämään altistumista ympäristömyrkyille ja haitallisille kemikaaleille, jotka voivat vaurioittaa soluja ja vaikuttaa telomeereihin. Käytä luonnonmukaisia tuotteita ja vältä altistumista saastuneille ympäristöille.

On tärkeää huomata, että vaikka nämä elintavat voivat hidastaa telomeerien lyhenemistä ja ylläpitää solujen terveyttä, ne eivät välttämättä takaa ikuisesti pitkiä telomeerejä tai elämää. Kuitenkin ne voivat merkittävästi vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin.

Investoi elämään!

Uudet innovaatiot, kuten BioAge-testi, avaavat uusia tapoja tarkastella biologista ikäämme. BioAge-testi voi antaa sinulle henkilökohtaisempaa tietoa biologisesta iästäsi ja auttaa sinua suunnittelemaan elämäntapojasi sen mukaan.

Nordic Genexin tarjoama BioAge Biologinen ikätesti on yksi markkinoiden edistyksellisimmistä tuotteista tämän kiehtovan tieteenalan kärjessä. Testi tarjoaa kohdennettuja suosituksia elämäntapamuutoksista, jotka voivat auttaa laskemaan ja parantamaan biologista ikääsi. Voit tilata testin tästä.

Team Nordic Genex

Ylipaino – mielen heikkoutta vai genetiikkaa?