FAQ

FAQ - Usein kysytyt kysymykset

Mitä DNA-testi tarkoittaa?

Mitä voin oppia geeneistäni? Mitä hyötyä geenitestauksesta voi olla? Lue vastaukset yleisimpiin geenitestejä koskeviin kysymyksiin. 

Mikä on suolistoterveystesti tai verikoanalyysi? 

Miksi suolistoterveystestin tekeminen kannattaa? Miksi verikoeanalyysi kannattaa tehdä? Lue vastaukset yleisimpiin geenitestejä, suolistoterveystestejä ja verikoeanalyyseihin koskeviin kysymyksiin.

FAQ - DNA testit

DNA-testissä tarkastellaan laboratorio-olosuhteissa geenejäsi, jotka olet perinyt vanhemmiltasi.

Riippuen kiinnostuksestasi, testejä voidaan tehdä mm. kartoittamaan mahdollisia terveysriskejä, ymmärtämään mahdollisia potentiaalejasi suorituskykysi suhteen, selvittämään sinulle sopivaa ruokavaliota ja yleisesti antamaan suosituksia sinun geeniperimällesi sopivista elämäntavoista.

Geenitestien tuloksia voi olla joskus hieman hankala ymmärtää, mutta ammattitaitoiset geenitestien tulkitsijat voivat auttaa näissä asioissa. Tosin Nordic Genexin toiminnan yksi kulmakivistä on tarjota asiakkaille raportteja, jotka ovat helposti ymmärrettäviä ja käytännönläheisiä.

Hyödyt:
Geenitesteistä voi olla hyötyä sinulle olivatpa tulokset sitten positiivisia tai ei. Joillekin ihmisille testitulokset toimivat hyvänä työkaluna pyrittäessä parempiin urheilusuorituksiin. Toisille taas testeistä saatava tieto voi tuoda helpotuksen kun joitakin terveyteen liittyviä riskialttiuksia saadaan kartoitettua. Testaus voi myös motivoida elämäntapamuutoksiin tai hyvän elämänlaadun ylläpitoon. Luonnollisesti testaus voi myös helpottaa lääkäreiden työtä tehtäessä terveyteen liittyviä päätöksiä. Esimerkiksi tulosten perusteella voidaan päättää seurannan tiheydestä jos potilaalla on alttiuksia joihinkin perinnöllisiin sairauksiin. Tietoa alttiuksista voidaan myös hyödyntää suunniteltaessa terveyteen liittyviä ohjeistuksia liittyen painonhallintaan ja liikuntaan.

Haitat:
Geenitestauksilla on yleisesti ottaen todella pieni riski vaikuttaa negatiivisesti fyysiseen terveyteen. Joillakin ihmisillä testaus ja tulosten läpikäynti voi olla kuitenkin haasteellisempaa henkisesti.

On huomioitavaa, että geenitestaus ei voi kertoa kaikkea perityistä sairauksista. Esim. epäedullinen geenivariaatio jonkin geenin kohdalla ei välttämättä tarkoita sitä, että sairastut. Geenivariaatio kertoo kohonneesta perinnöllisestä riskistä jonka alttiuteen voi vaikuttaa ravinnolla ja elämäntavoilla.

Ihmisillä voi olla monia syitä geeniperimänsä selvittämiseen. Nykyisin yhä useammat ottavat testin ymmärtääkseen paremmin omaa geeniperimäänsä ja kuinka sen tiedon myötä voi elää terveellisemmin ja pitempään. Geenianalyysejä käytetään myös paljon urheilussa kun halutaan optimoida harjoittelu ja ruokavalio parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi. Nordic Genexin tarjonta kohdistuukin juuri näille osa-alueille. Nordic Genexin koulutetut geenianalyysien tulkitsijat voivat auttaa sinua valitsemaan itsellesi ja omiin tarpeisiisi sopivan tuotteen.

Markkinoilla on paljon erityyppisiä ja hintaisia testejä. Halvimmissa testeissä käydään läpi vain muutamia geenejä. Kalleimmat testit voivat maksaa jopa 2 000 EUR. Nordic Genexin analyysit maksavat n. 200-350 EUR. Saat myös halutessasi henkilökohtaisia tulkintapalveluja kouluttamiltamme terveys- hyvinvointialan palveluja tarjoavilta tahoilta vaikkakin raporttimme on suunniteltu käytännönläheisiksi ja helposti ymmärrettäviksi.

Paras tapa tilata testi on käydä jälleenmyyjämme juttusilla, joka voi esitellä testin sisällön tarkemmin. Voit tehdä tilauksen ja maksaa sen suoraan jälleenmyyjällemme. Jälleenmyyjämme löydät nettisivuiltamme kohdasta Edustajat. Voit tilata DNA-testin halutessasi myös verkkokaupastamme tai sähköpostilla osoitteesta annika@nordicgenex.com tai yhteydenottolomakkeellamme.
Toivomme, että lähetät näytteen 24 tunnin sisällä. Näyte kyllä säilyy hyvänä postitoimituksen ajan.
Voit ottaa testin lapselle. Mikäli kyseessä on nuori lapsi, syljen erittäminen putkiloon voi olla haasteellista. Suosittelemme alle 6 vuotiaille lapsille näytteen ottoa limakalvonäytteenä eli vanupuikolla. Jos tilaa testin jälleenmyyjältä, mainitse tästä hänelle, jotta voimme lähettää oikeanlaisen näytteenottovälineen. Mikäli tilaat verkkokaupan kautta, lähetä meille vaikka yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostilla viesti, että haluat limakalvonäytteenottovälineen kyseiseen tilaukseen liittyen.
Saat tulokset n. 3-4 viikon kuluessa siitä, kun näytteesi on saapunut laboratorioomme (siis ei lähetyspäivästä laskettuna). Näytteet analysoidaan suomalaisissa ja kansainvälisissä geenien testaukseen erikoistuneissa laboratorioissa.
Testitulostesi ja raporttisi valmistuttua saat sähköpostin, jossa on linkki palvelimelle, josta saat ladattua raporttisi. Raporttisi lataamista varten tarvitset salasanan, joka lähetetään sinulle tekstiviestillä puhelimeesi. Raporttisi on palvelimellamme pdf-muodossa. Muista sallia tietokoneellasi ponnahdusikkunat toimintoa varten. Mikäli et ole varma, onko toiminto sallittu, kirjoita tietokoneesi hakutoimintoon sana Ponnahdusikkunat, niin pääset näkemään asetukset.
Testinäytteen ottaminen on todella helppoa. Testipaketin sisältä löydät selvät ohjeet, miten näyte otetaan. Pääosa testeistä otetaan sylkinäytteenä putkiloon, joissakin tapauksissa limakalvonäytteenä vanupuikolla poskien sisäpinnoilta. Mikäli sylkinäytteen ottaminen on hankalaa esim. lapsilta tai joissakin muissa erikoistapauksissa, ilmoita tästä tilauksen yhteydessä, jotta voimme lähettää oikeanlaisen näytteenottovälineen.
Näytelaatikossa on selkeät ohjeet näytteen ottamiseen. Käytät näytteen palauttamiseen samaa laatikkoa kuin missä sait näytteenottovälineet. Näytteen postimaksu on valmiiksi maksettu. Näytettä palauttaessasi laatikossa tulee olla sisällä näytteen lisäksi allekirjoitettu lomake huolellisesti täytettynä ja allekirjoitettuna. Käännä laatikkoon päällimmäiseksi kansi, jossa on palautusosoite. Käytä laatikon sulkemiseen laatikossa olevaa suljinteippiä. Muista tallentaa itsellesi näytteesi liittyvä viitenumero. Yksi helppo tapa on ottaa täytetystä lomakkeesta kuva puhelimella itsellesi.
Lomakkeessa kysytään nimesi ja yhteystietojesi lisäksi tilaamasi testin tai testien nimet. Yhteystietojasi tarvitsemme kommunikointiin tulosten valmistuttua. Lisäksi lomakkeessa kysytään sukupuoli, mistä ostit testin, testiraportissa käytettävä kieli sekä näytteeseen liittyvät sarjanumerot sekä viitenumerot.

Sarjanumero: Sarjanumero sijaitsee sylkinäyte- ja limakalvonäytteissä näyteputkilossa. Mikäli näytteenottovälineenä on paperikuoressa olevat vanupuikot, sarjanumero löytyy paperikuoren päällä olevasta tarrasta.

Viitenumero: Viitenumerotarra sijaitsee sylkinäytteisiin liittyen näytteenottovälineen rasian kannessa. Limakalvonäytteissä viitenumero on liimattu putkiloon. Mikäli limakalvonäytteessä näytteenottovälineenä ovat paperikuoressa olevat vanupuikot, viivakoodi sijaitsee paperikuoren päällä.

Testitulokset ovat luotettavia ja kaikki tulkinnat perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin. Tieteellisiä tutkimuksia päivitetään geneetikon toimesta ja näytteet tutkitaan luotettavissa laboratorioissa.
Nordic Genex toimittaa testitulokset ainoastaan henkilöille, jotka ovat antaneet sähköpostiosoitteensa tätä tarkoitusta varten. Testiraportissa ei näy testatun henkilön nimeä, osoitetta tai muita henkilökohtaisia tietoja. Testituloksia ei anneta kolmansille osapuolille kuin ainoastaan siinä tapauksessa, jos joku lain edustaja sitä lain voimalla vaatisi. Näyteraporttinumero ja siihen liittyvä henkilötieto varastoidaan ainoastaan Nordic Genexin tietokannassa ja siihen ei ole sisäänpääsyä ulkopuolisilla. Testituloksia voidaan käyttää tieteelliseen ja tilastolliseen tutkimustyöhön. Kerätty raakadata on Nordic Genexin omaisuutta, mutta voit halutessasi pyytää poistamaan kaikki henkilökohtaiset tiedot.
Testiemme tulkintoja tarjoavat mm. lääkärit ja ravintoterapeutit. Löydät edustajiemme tarjoamista palveluista lisätietoja verkkosivuiltamme kohdasta Edustajat. Verkostossamme toimivat lääkärit tarjoavat luonnollisesti myös lääkäripalveluja.

FAQ - Verikoeanalyysi

Verikoeanalyysimme on suunniteltu siten, että sitä voi käyttää rinnakkain myös hyvänä lisätukena geenitestauksen ohella eli voit verikokeiden avulla tarkistaa nykytilanteesi varsinkin niiltä osa-alueilta, joissa sinulla on geeniperimääsi liittyviä haasteita.

Verikoeanalyysin ja geenitestin avulla pystyt entistäkin paremmin suunnittelemaan elämäntapoja sekä ravitsemusta ja verikoeanalyysi toimii myös hyvänä mittarina seuratessasi tehtyjen muutosten vaikutuksia.

Verikoeanalyysi tehdään antamiesi laboratoriostasi saamiesi verikoetulosten perusteella. Saat tulostesi pohjalta kirjallisen raportin, jossa verikoetuloksiesi pohjalta annetaan suosituksia mikäli tarpeen esim. ravinnon ja elämäntapojen osalta.
Verikoeanalyysi on hyvä tapa seurata esim. ruokavalioon tai elämäntapoihin tehtyjen muutoksien vaikutuksia. Verikoeanalyysi on hyvä työkalu seurantaan varsinkin DNA-testauksen ohella.

FAQ- Suolisto

Suolistoterveys analyysimme antaa meille mahdollisuuden tutkia suolistosi bakteereja sekä tunnistaa, mitkä bakteerit elävät suolistossa, kuinka paljon niitä on ja miten ne vaikuttavat kehoosi. Näytteesi analysoidaan bakteeriesi DNA:sta laboratoriossa käyttämällä uusinta tekniikkaa tarkkojen tulosten saamiseksi. Mikrobiomin analyysi voi osoittaa, ovatko ravitsemuksesi ja suoliston ekosysteemi tasapainossa vai onko sinun tehtävä muutoksia ruokavalioon vaikuttaaksesi bakteerikoostumukseen ja parantaaksesi suolistoterveyttäsi.
Enimmäkseen bakteereista koostuvan suoliston mikrobiomin on todettu vaikuttavan hyvin paljon yleisterveyteemme. Monimuotoinen ja tasapainoinen mikrobiomi voi auttaa useiden sairauksien ehkäisyssä. Näistä esimerkkinä metaboliset sairaudet (liikalihavuus, tyypin 2 diabetes), ruoansulatusongelmat, suolistosairaudet, autoimmuunisairaudet ja jopa sydänsairaudet.
Testin ottaminen on helppoa. Saat näytteenottovälineet ohjeineen suoraan kotiisi muutaman päivän kuluessa tilauksesi tekemisestä. Ulostenäytteen ottaminen on helppoa ja lähetät näytteen takaisin meille samalla postituslaatikolla. Saat tuloksesi n. 3 vkon päästä näytteesi saavuttua meille. Tulokset ladataan palvelimeltamme sinulle toimitetun sähköpostilinkin sekä salasanan avulla.
Luotettavaa kotimaista genetiikan osaamista

Nordic Genex testit

Kotimaiset geenitestit

Testaus on avain parempaan elämään

Hyvään koettuun terveyteen vaikuttavat useammat eri tekijät ja on tutkittu, että elämäntapojen ja niihin liittyvien valintojen vaikutus on 40%, geeniperimän 30%, ympäristötekijöiden 20% ja terveydenhoidon 10%.